dinsdag, 19. mei 2015 - 15:57 Update: 19-05-2015 18:24

Aids Fonds start campagne ‘Geen medicijnen is doodzonde’

foto van stop aids now | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

Wereldwijd wordt slechts 37 procent van de mensen met hiv behandeld met hiv-remmers, zo blijkt uit nieuwe data van UNAIDS. Van de 35 miljoen mensen met hiv, krijgen 22 miljoen mensen géén medicijnen.

Daardoor overlijden dagelijks nog altijd meer dan vierduizend mensen onnodig aan de gevolgen van aids.

Met de campagne ‘Geen medicijnen is doodzonde’ vraagt het Aids Fonds aandacht voor de ongelijke toegang tot hiv-remmers in de wereld. De organisatie wil dat Nederland zich harder maakt voor betaalbare medicijnen, onder meer door het internationale patentensysteem te agenderen tijdens het voorzitterschap van de Europese Unie. De campagne start morgen met een fototentoonstelling van Sacha de Boer op het Museumplein in Amsterdam. De Boer opent haar tentoonstelling samen met de eerste ambassadeur van het Aids Fonds: Freek Bartels. 

Roep om betaalbare medicijnen

Sinds 1995 hebben hiv-remmers naar schatting 7,6 miljoen doden weten te voorkomen. Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds: “Dat is een ongekende prestatie, maar er is nu actie nodig om ook de mensen te bereiken die buiten de boot dreigen te vallen. Betaalbare medicijnen zouden voor iedereen toegankelijk moeten zijn, waar ook ter wereld.”  Redenen voor slechte toegang tot hiv-medicatie zijn onder andere armoede en de beperkte beschikbaarheid van hiv-tests. Maar ook discriminerende wetgeving en hoge medicijnprijzen als gevolg van patentafspraken tussen farmaceuten en overheden vormen belangrijke belemmeringen.

Patenten maken medicijnen nodeloos duur

Farmaceutische bedrijven hebben in veel landen patenten op hiv-remmers, wat ze een monopoliepositie geeft voor het op de markt brengen van deze medicijnen. Vooral middeninkomenslanden worden genoodzaakt om zelf wet- en regelgeving op te stellen waarmee zij onder de patentafspraken uit kunnen komen. Daarin is niet ieder land even succesvol. Hierdoor bestaan grote verschillen in de prijzen die overheden voor dezelfde medicijnen betalen. Zo kost de behandeling met antiretrovirale middelen de Zuid-Afrikaanse overheid 134 dollar per persoon per jaar, terwijl de kosten in de Oekraïne 455 dollar per persoon per jaar bedragen. In een groot aantal landen is het beschikbare overheidsbudget ontoereikend om alle hiv-positieve inwoners te behandelen.

Om iets aan deze onrechtvaardige situatie te doen, roept het Aids Fonds Nederlanders op een petitie te tekenen op www.aidsfonds.nl/doodzonde. Met de petitie wordt minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gevraagd om het internationale patentensysteem te agenderen tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):