zondag, 15. maart 2015 - 17:22

Ajax doet wat maar niet wilde lukken

Amsterdam

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) AJAX en sc Heerenveen maakten er traditiegetrouw een doelpuntrijke wedstrijd van. Daarvoor waren met name de Amsterdammers verantwoordelijk. Met de 4-1 uitzege won de regerend landskampioen eindelijk weer eens met overtuigende cijfers.

De supporters in Friesland hielden al rekening met een doelpuntrijke middag. In de laatste zeven edities van Heerenveen - Ajax vielen 33 treffers te noteren, een gemiddelde van 4,7 doelpunt per wedstrijd. Dat indrukwekkende gemiddelde werd zondagmiddag dus verder opgekrikt.

Arek Milik was de grote man aan Ajax-zijde. De Poolse spits opende de score in de zesde minuut met een knap schot met zijn befaamde linkerbeen, waarna Davy Klaassen de voorsprong vijf minuten later met een rake kopbal verdubbelde.

Joël Veltman gleed de bal vervolgens per abuis in zijn eigen doel, maar herstelde die fout binnen drie minuten. De Oranje-international ging mee naar voren bij een vrije trap van Daley Sinkgraven en kopte diens voorzet tegen de touwen.

Halverwege de tweede helft schoot Milik na een voorzet van Anwar El Ghazi zijn tweede treffer van de middag binnen. Op totaal kwam hij daarmee dit seizoen op elf Eredivisiedoelpunten, één meer dan de gedeelde clubtopscorers van vorig seizoen: Davy Klaassen en Kolbeinn Sigthórsson. Toen El Ghazi later in kansrijke positie werd gevloerd door Pele van Anholt, en laatstgenoemde daarvoor bestraft was met een rode kaart, was alle spanning al verdwenen.

Geleerd van fouten
Het treffen met Heerenveen zal Frank de Boer wijzer hebben gemaakt. De wedstrijden vanAjax sinds de winterstop kenmerkten zich door een surplus aan balbezit en passes voor de Amsterdammers en een gebrek aan uitgespeelde mogelijkheden. Ajax werd te weinig gevaarlijk.

Juist op dat vlak blonken de hoofdstedelingen in Heerenveen uit. Beide teams hadden nagenoeg even vaak de bal, speelden de bal ook nagenoeg even vaak naar een teamgenoot, maar het was Ajax dat de meeste kansen creëerde. Balbezit was niet langer een doel op zich, maar een middel om tot scoren te komen.

Afgelopen donderdag ging Ajax op bezoek bij Dnipro Dnipropetrovsk met 1-0 onderuit, ondanks 67 procent balbezit en 560 succesvolle passes. Al die balaanrakingen hadden één schot op doel tot gevolg. Daar zit de winst in het treffen met Heerenveen. In Friesland moestAjax het doen met 54 procent balbezit (mede dankzij de overtalsituatie) en 373 passes. Het resultaat? Zes schoten op doel, vier goals, drie punten.