dinsdag, 3. maart 2015 - 14:12 Update: 03-03-2015 18:26

Alcoholslot is ook al een straf

Geen strafvervolging naast alcoholslot
Foto: MV
Den Haag

Iemand die verplicht moet deelnemen aan het alcoholslotprogramma kan daarnaast niet ook nog strafrechtelijk worden vervolgd. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag geoordeeld.

Deelname aan het alcoholslotprogramma (asp) wordt opgelegd bij een bestuurder van een auto die bij een controle een (veel) hoger alcoholgehalte in zijn adem of bloed heeft dan toegestaan. Het alcoholslotprogramma is een bestuurlijke maatregel die wordt opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Een rechter komt hier niet aan te pas.

Maar rijden onder invloed is ook strafbaar en daarom kunnen mensen die verplicht deelnemen aan het alcoholslotprogramma daarnaast ook strafrechtelijk worden vervolgd en gestraft. Daarbij kan ook de rijbevoegdheid worden beperkt.

De vraag in de zaak waarin de Hoge Raad vandaag heeft geoordeeld is of dat eigenlijk niet betekent dat deze mensen tweemaal worden gestraft voor hetzelfde feit. Wettelijk is bepaald dat dat niet mag.
De Hoge Raad vindt dat de bestuurlijke maatregel van het alcoholslotprogramma erg lijkt op de situatie dat een rechter de betrokkene bestraft. Dat kan dus inderdaad worden gezien als een dubbele bestraffing.

Daarom kan iemand die al moet deelnemen aan het alcoholslotprogramma niet ook nog strafrechtelijk worden vervolgd. Tot dat oordeel was het hof eerder ook gekomen. Zou iemand nu toch nog strafrechtelijk worden vervolgd dan moet het openbaar ministerie niet –ontvankelijk worden verklaard in die vervolging.