donderdag, 9. april 2015 - 17:54 Update: 09-04-2015 22:07

Amerikaanse F-15 en Nederlandse F-16’s maken trainingsvlucht boven de Noordzee

Amerikaanse F-15 en Nederlandse F-16’s
Foto: Defensie
Leeuwarden

De Amerikaanse F-15 Eagles die dinsdag en woensdag op Leeuwarden aankwamen, vlogen vandaag hun eerste operationele missie. 4 F-15’s maakten samen met evenzoveel Nederlandse F-16’s een trainingsvlucht boven de Noordzee.

"Oefenen met bondgenoten is voor zowel de Amerikanen als de Nederlanders het belangrijkste doel van de tijdelijke stationering van 12 F-15’s hier."

F-15's op vliegbasis Leeuwarden. 

Dat onderstreepte de Amerikaanse generaal-majoor Eric W. Vollmecke nog eens. "Het trainen van internationale samenwerking is voor ons belangrijk. Tijdens operaties werken we altijd samen met coalitiepartners. Dat is de reden waarom we nu 4 weken op Leeuwarden staan. Daarbij geven we bondgenoten in Europa aan dat wij er zijn ter ondersteuning van hen."

Niet uniek

De komst van F-15’s naar Leeuwarden is niet uniek. In het afgelopen decennium waren ze er diverse keren net als nu, onder meer voor Frisian Flag. Destijds waren ze afkomstig van een Amerikaanse basis in het Verenigd Koninkrijk. De huidige gasten op Leeuwarden komen uit de Verenigde Staten. Na de oefening van 13 tot 24 april blijven de luchtverdedigingsjagers nog een week. Daarna vertrekken ze, inclusief de ongeveer 200 man grondpersoneel, naar Bulgarije.

Provincie:
Blik op 112: