zaterdag, 28. maart 2015 - 11:59 Update: 28-03-2015 13:36

Amerikanen gaan F-15 gevechtsvliegtuigen in Leeuwarden stationeren

Amerikanen gaan gevechtsvliegtuigen in Leeuwarden stationeren
Foto: Defensie
Rammstein

Om Rusland af te schrikken gaat de Amerikaanse luchtmacht twaalf F-15 gevechtsvliegtuigen in Europa stationeren. Een paar daarvan komen in Nederland, in Leeuwarden te staan.

Dat heeft de US AIr-Force Europe bekendgemaakt. Ze hebben hun hoofdkwartier in het Duitse Rammstein.

Nederland had nog geen F-15's, maar op de luchtmachtbasis in Leeuwarden staan al wel enkele operationele F-16's gestationeerd. De F-15's zullen vanaf half april deel uit gaan maken van Operatie Atlantic Resolve, De Amerikaanse operatie in Europa, die het antwoord is op de inval van Rusland in Oekraïne.

Onder de naam Operatie Atlantic Resolve zullen in Europa en het Europese luchtruim  trainingsmissies worden uitgevoerd, in samenwerking met strijdkrachten uit andere Europese landen.

Het is de bedoeling dat de toestellen maximaal een half jaar deel uitmaken van deze operatie. Er zullen ook F-15's in het Bulgaarse Graf Ignatievo gestationeerd worden, zo meldt RTL Nieuws zaterdag. Recentelijk stuurden de Verenigde Staten ook al twaalf A-10 Thunderbolt II toestellen naar Europa, als onderdeel van een zogeheten 'theater security package'

Categorie:
Tag(s):