donderdag, 5. februari 2015 - 17:13 Update: 06-02-2015 9:59

Amsterdam onderzoekt of prostituees hun eigen bedrijf kunnen runnen

Haalbaarheidsonderzoek naar een door sekswerkers zelf te runnen prostitutiebedrijf
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het college van b. en w. van Amsterdam heeft besloten tot een haalbaarheidsonderzoek naar een door sekswerkers zelf te runnen prostitutiebedrijf en gaat daarvoor onder meer op zoek naar een partij die wil participeren in het project door eigenaar te worden van vijf prostitutiepanden.

Met de oprichting van een prostitutiebedrijf in zelfbeheer kunnen Amsterdamse sekswerkers een belangrijke stap zetten naar meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Maar het plan draagt ook bij aan het streven van de gemeente Amsterdam naar een prostitutiebranche zonder misstanden en met goede werkomstandigheden. Met het besluit komt het college tegemoet aan een lang gekoesterde wens van veel sekswerkers en aan een in juli 2013 aangenomen motie van de gemeenteraad.

De gemeente Amsterdam probeert al jaren de situatie in de Amsterdamse prostitutiebranche te verbeteren door de positie van sekswerkers te versterken en door misstanden als mensenhandel, uitbuiting en slechte werkomstandigheden te bestrijden. Het haalbaarheidsonderzoek naar een prostitutiebedrijf in zelfbeheer sluit aan op dat beleid. Door sekswerkers zelf een rol te geven kan een belangrijke stap worden gezet.

Provincie: