donderdag, 22. januari 2015 - 22:17 Update: 22-01-2015 23:16

Amsterdamse politie vindt binnen vier maanden 33 kalasjnikovs

Amsterdamse politie vindt binnen vier maanden 33 kalasjnikovs
Foto: fbf
Amsterdam

In het AT5-programma Het Verhoor zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg dat de Amsterdamse politie in de afgelopen 4 maanden 33 kalasjnikovs heeft gevonden.

In totaal nam de Amsterdamse politie 300 vuurwapens in beslag. Dit schrijft AT5 donderdag.

'Het aantal in beslag genomen kalasjnikovs is aanzienlijk meer dan in de jaren daarvoor', aldus de Amsterdamse korpschef. Aalbersberg tegen AT5: 'Ook al nemen de vuurwapenincidenten in de stad af, de zware wapens nemen toe. Dit is een van de grote onderdelen van onze opsporingsaanpak. We hebben de afgelopen jaren landelijk de prioriteit op wapenhandel niet hoog op de agenda gehad. Ik vind dat die prioriteit weer terug moet komen. Daarmee rem je de beschikbaarheid van dit soort wapens in onze stad.'

En: We hebben de afgelopen jaren landelijk de prioriteit op wapenhandel niet hoog op de agenda gehad. Ik vind dat die prioriteit weer terug moet komen.'

In de afgelopen jaren zijn kalasjnikovs vaak gebruikt bij liquidaties, bijvoorbeeld bij de liquidatie van Gwenette Martha. En in Loosdrecht werd in december 2014 een wapendepot van de onderwereld ontdekt. Ook daar werden kalasjnikovs in beslag genomen. Ook bij de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in 2012 werden kalasjnikovs gebruikt.

Deze week zei burgemeester Van der Laan van Amsterdam dat het gemakkelijker is geworden om aan automatische wapens te komen door het wegvallen van de grenscontrolles in Europa.

Provincie:
Blik op 112: