zaterdag, 18. april 2015 - 15:38 Update: 18-04-2015 16:47

Ander plan om schijnzelfstandigheid zzp'er aan te pakken

Ander plan om schijnzelfstandigheid zzp'er aan te pakken
Foto: fbf
Den Haag

Staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, komt waarschijnlijk met een ander plan om de schijnzelfstandigheid van zzp'ers te bestrijden.

Naar verwachting zal Wiebes maandag met zijn nieuwe voorstel komen. Dit schrijft het Financieele Dagblad zaterdag.

Schijnzelfstandigheid is een verkapt dienstverband, waarbij werknemers zich als zelfstandige laten inhuren en zo toch gebruik kunnen maken van belastingvoordeel. Bedrijven hebben dan weer minder verplichtingen naar de werknemer.     

De kern van Wiebes' nieuwe wetsvoorstel is nu dat er modelovereenkomsten per sector komen. Met name in sectoren waar risico's van schijnconstructies groter zijn, zal strenger worden getoetst.  Daardoor weten bedrijven voor ze mensen inhuren of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Is die er wel, dan moeten er premies worden afgedragen. 

Zzp'ers droegen eerst alle financiële risico's voor het correct opgeven van dergelijke gegevens, maar nu komt die verantwoordelijkheid ook bij de werkgever te liggen.                             

Wiebes presenteerde in september het wetsvoorstel 'Beschikking geen loonheffingen' als opvolger voor de huidige 'VAR-verklaring'. Daar kwam van zzp'ers veel kritiek op. Ze waren bang voor onnodige administratieve rompslomp.