donderdag, 12. februari 2015 - 10:06 Update: 13-02-2015 16:55

Apparaat in OK verspreidde mogelijk voor hartpatiënt dodelijke bacterie

Hartpatiënt overleden na besmetting bacterie
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Hartcentra hebben maatregelen genomen om besmetting met een zeldzame bacterie te verkleinen. Aanleiding is een melding die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ontving over een patiënt die tijdens een operatie besmet is geraakt met de M.Chimaera bacterie.

Voor de zekerheid is een aantal planbare hartoperaties even uitgesteld om maatregelen te kunnen nemen.

Het gaat om een bacterie die in zeldzame gevallen een ernstige ontsteking kan veroorzaken. De inspectie heeft na de melding direct contact opgenomen met onder meer de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT) en de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM).

De risico’s zijn klein, maar de IGZ en de hartcentra nemen het zekere voor het onzekere. De IGZ heeft de hartcentra gewezen op de te nemen maatregelen die de NVT aan alle 16 Nederlandse hartcentra per brief heeft gestuurd.

Apparaat

De hartcentra hebben inmiddels maatregelen genomen. Voor een aantal patiënten betekende dit dat hun hartoperatie tijdelijk werd uitgesteld. Acute hartoperaties gingen wel door. De belangrijkste maatregel was het buiten de operatiekamer plaatsen van het heater-cooler units (HCU) die gebruikt worden bij hartoperaties en die de bacterie mogelijk verspreidde. Door deze actie en de aanvullende maatregelen is het risico op besmetting verkleind. Onderzoek naar de precieze aard en omvang is in gang gezet. Het reguliere operatieprogramma is hervat.

Alle patiënten die aan hun hart geopereerd zijn, blijven altijd onder controle van de behandelend specialist. Zij krijgen bij ontslag uit het ziekenhuis informatie mee over wanneer zij contact moeten opnemen met hun cardioloog. Het is voor de patiënt belangrijk om deze informatie goed te lezen en de adviezen op te volgen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):