vrijdag, 20. februari 2015 - 11:26 Update: 20-02-2015 12:50

Apple mogelijk bezig met ontwikkeling zelfrijdende auto

Apple mogelijk bezig met ontwikkeling zelfrijdende auto
Amsterdam

Recentelijk werd bekend dat Gelderland in december 2015 een wereldprimeur krijgt.

Rond die tijd zal de eerste zelfrijdende auto zonder stuur tussen Ede-Wageningen rijden. Zelfrijdende auto’s zijn regelmatig in het nieuws vanwege het veelbelovende toekomstperspectief dat zij bieden. Zo verwacht Minister Schultz van Haegen dat binnen twinig jaar alle auto’s op de Nederlandse wegen zelfrijdend zullen zijn. Eerder werd bekend dat verschillende innovatieve bedrijven, waaronder Google en Uber, werken aan een eigen zelfrijdende auto. Er wordt nu zelfs gefluisterd dat Apple ook bezig zou zijn met het ontwikkelen van een zelfrijdend exemplaar.

De geruchtenmolen is gaan draaien door een zwarte Dodge Caravan, die geleased wordt door Apple. De Dodge Caravan werd gespot met een groot aantal camera’s op het dak. De vraag is nu natuurlijk wat Apple daarmee in zijn schild voert. Is Apple bezig met een eigen versie van StreetView? Of zijn ze toch bezig met het ontwikkelen van een eigen zelfrijdende auto?

StreetView

Sinds 2012 is Apple´s eigen kaartendienst in de maak: Apple Maps. De eerste versie van Apple Maps werd beschikbaar in iOS 6. Door Google Maps niet langer standaard mee te leveren, was het Apple’s doel om minder afhankelijk te worden van rivaal Google. De introductie van Apple Maps verliep echter niet bepaald soepel en er kwamen veel klachten vanuit de gebruikers. Hoewel Apple’s kaarten sinds de introductie behoorlijk verbeterd zijn, is er toch nog een aspect waarbij veel mensen teruggrijpen naar Google Maps: StreetView. Het zou een logische toevoeging zijn aan Apple Maps. Echter, de auto is tot dusver enkel in San Francisco gespot, terwijl Google StreetView al over een groot deel van de wereld is geweest. Bovendien heeft Apple al 'Flyover', een dienst die een aantal grote steden in de wereld in 3D weergeeft.

Zelfrijdende auto

Apple toont al sinds de start van het bedrijf interesse in de auto-industrie. Phil Schiller, Senior Vice President of Worldwide Marketing Apple Inc., heeft een aantal jaar geleden al bekend dat er voor de release van de iPhone plannen waren voor een iCar. Blijkbaar is de interesse van Apple in de auto-industrie nog steeds niet gestild, want onlangs werd bekend dat Apple een patent toegewezen heeft gekregen op het openen en starten van je auto via je iPhone.

Apple heeft geen vergunning om met zelfrijdende auto’s rond te rijden, dus de kans dat Apple zelf auto’s gaat verkopen is erg klein. Wel is er een kans dat Apple een samenwerking aangaat met autofabrikanten. Zij zouden dan het systeem van Apple kunnen implementeren in hun bestaande en nieuwe auto’s. Dit zou wel eens het ei van Columbus kunnen zijn. Autofabrikanten zijn immers goed in het maken van auto’s en Apple is goed in het maken van software. Wanneer je die twee combineert, lijkt de zelfrijdende auto wel erg dichtbij te komen.

Andere bedrijven

Er zijn op dit moment veel autofabrikanten die werken aan auto’s die volledig autonoom van A naar B kunnen rijden. "De visie in de industrie is dat in de komende vijf jaar iemand waarschijnlijk zal komen met een volledig zelfrijdende auto", aldus Ford-directeur Mark Field. Tesla heeft aangegeven waarschijnlijk de eerste fabrikant van zelfrijdende auto’s te zullen zijn. Andere fabrikanten geven aan dat 2020 wel eens het jaar zou kunnen worden waarin voor het eerst zelfrijdende auto’s te koop zullen zijn. Ieder bedrijf lijkt zijn eigen strategie te hebben. Zo geeft Mark Field van Ford aan: "Wij willen, wanneer we zo'n auto maken, dat hij toegankelijk is voor iedereen en niet alleen voor de kopers van luxueuze auto's." Ford zal zich dus met name op een lage prijs richten. Mercedes wil zich juist wel gaan richten op luxe zelfrijdende auto’s en presenteerde begin januari zelfs al een prototype.

Het zijn niet enkel autofabrikanten die zich richten op de productie van zelfrijdende auto’s. Zo bevestigde taxidienst Uber recentelijk dat zij samen met de Carnegie Mellon universiteit aan een eigen zelfrijdende auto werken. Er wordt daarbij met name aandacht besteed aan het ontwikkelen van technologieën die gebruikt kunnen worden in zelfrijdende auto’s. Het is nog niet bekend wie de voertuigen daadwerkelijk zal produceren. Google experimenteert al een tijd met zelfrijdende auto’s en laat in deze video zien hoe ver zij al met de creatie van deze auto’s zijn.

Het moge duidelijk zijn dat de zelfrijdende auto de komende jaren nog veelvuldig in het nieuws zal komen. Of er over twintig jaar op platformen als Autoscout enkel nog zelfrijdende auto´s aangeboden worden? Dat zal de toekomst uit moeten wijzen.

Categorie: