vrijdag, 10. april 2015 - 17:06 Update: 10-04-2015 17:20

Artsen zonder Grenzen gaan reddingen op Middellandse Zee verrichten

Artsen zonder Grenzen gaan reddingen op Middellandse Zee verrichten
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Artsen zonder Grenzen (AzG) en MOAS Migrant Offshore Aid Station gaan een gezamenlijke zoek-, reddings- en medische hulpoperatie starten in de Middellandse Zee tussen Afrika en Europa. Dit meldt AzG vrijdag.

De hulpoperatie loopt van mei tot oktober: de tijd waarin duizenden mensen naar verwachting hun levens zullen riskeren om een veilige haven in Europa te vinden.

Meeste doden ooit

Vorig jaar was het dodelijkste jaar ooit voor mensen die de Middellandse Zee probeerden over te steken; meer dan 3.400 mensen stierven bij hun poging om Europa te bereiken. Dit jaar zou dat aantal zelfs hoger kunnen uitvallen doordat er nog minder hulp beschikbaar wordt gemaakt voor boten in nood. 

De zoek- en reddingsoperatie van de Italiaanse marine, Mare Nostrum, stopte in november 2014 vanwege een tekort aan beschikbare fondsen van Europese regeringen en heeft geen opvolger.

Negeren is geen oplossing

‘Europa heeft mensen die de meest afschuwelijke humanitaire crises van deze tijd proberen te ontkomen de rug toegekeerd, aldus Arjan Hehenkamp, directeur van Artsen zonder Grenzen. 

‘Het besluit om deuren te sluiten en hekken te bouwen betekent dat mannen, vrouwen en kinderen gedwongen worden tot een wanhoopsdaad en hun leven met een vreselijke reis overzee op het spel te zetten. Negeren van deze situatie is geen oplossing, het gaat daarmee niet vanzelf over. Europa heeft zowel de middelen als de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat er nog meer doden voor onze deur vallen. En dat is wat Europa moet doen.’

Provincie: