woensdag, 1. april 2015 - 8:25 Update: 01-04-2015 8:58

Asielzoekerscentra overvol door tekort huurwoningen

Asielzoekerscentra overvol door tekort huurwoningen
Foto: SXC
Amsterdam

Asielzoekerscentra zitten bomvol met vluchtelingen die recht hebben op een woning maar die niet krijgen. Volgens de Volkskrant wacht meer dan de helft van de 25.000 asielzoekers in Nederland op een huurwoning van de gemeente

Uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) blijkt dat er nu 13.000 vluchtelingen zijn, die op een huis wachten. Gemeenten zeggen dat er niet genoeg  sociale huurwoningen vrijkomen om aan de grote vraag te voldoen.

Het platform Opnieuw Thuis moet dit jaar oplossingen zoeken voor het onderbrengen van 29.000 vluchtelingen. Maar  door de grote toestroom van asielzoekers, vooral uit Syrië en Eritrea, zijn de achterstanden in huisvesting het afgelopen half jaar verder opgelopen.

Amsterdam heeft de grootste achterstand, ruim 1.100 vluchtelingen moeten in die stad nog een huis krijgen. Daarna liggen die aantallen het hoogst in Den Haag (523), Rotterdam (500) en in Utrecht (427).

De komende zes maanden komen er naar verwachting nog 13.000 vluchtelingen bij die op zoek zijn naar een huis. Mogelijk valt dit aantal zelfs nog hoger uit omdat veel Syrische vluchtelingen bezig zijn met gezinshereniging. 

Categorie: