vrijdag, 13. maart 2015 - 11:51

Automobilist uit Groesbeek vrijgesproken van veroorzaken dodelijk verkeersongeval

Automobilist uit Groesbeek vrijgesproken van veroorzaken dodelijk verkeersongeval
Foto: Archief EHF
Groesbeek

Een 65-jarige automobilist uit Groesbeek is door de rechtbank vrijgesproken van het verwijtbaar veroorzaken van een dodelijk ongeval. De man wordt geen verwijt gemaakt omdat aannemelijk is geworden dat hij ten tijde van het ongeval een hartstilstand heeft gehad waardoor hij is flauwgevallen.

De rechtbank heeft bij haar oordeel betrokken dat verschillende getuigen hebben verklaard dat zij zagen dat de auto van de man naar links dreef maar dat hij geen stuurcorrecties maakte of remde. Ook heeft een cardioloog verklaard dat na onderzoek is gebleken dat de man (kortdurende) hartinfarcten heeft.

Gezien de ziektegeschiedenis en de bevindingen heeft de cardioloog als zeer aannemelijke oorzaak voor het ongeval ‘collaps’ (flauwvallen) genoemd. De man stond onder controle van een cardioloog, nam zijn medicatie, had nooit eerder merkbaar hartproblemen ervaren en beschikte ook over een geldig rijbewijs.

 

De rechtbank is van oordeel dat onder deze omstandigheden aan verdachte in strafrechtelijke zin geen verwijt te maken valt. Dit betekent dan ook dat verdachte wordt vrijgesproken van de  tenlastegelegde overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet, omdat het bestanddeel ‘aanmerkelijke schuld’ niet kan worden bewezen.