maandag, 23. februari 2015 - 17:09

Avrotros mag vanavond aflevering ‘Tros Radar’ uitzenden

Avrotros mag vanavond aflevering ‘Tros Radar’ uitzenden
Lelystad

De voorzieningenrechter in Lelystad heeft maandag bepaald dat Avrotros de aflevering van ‘Tros Radar’ met een item over loterijverlies vanavond wel mag uitzenden. Stichting Loterijverslies.nl spande vandaag een kort geding tegen Avrotros aan om een verbod op de uitzending van Tros Radar af te dwingen.

Stichting Loterijverlies.nl won onlangs een zaak tegen de Staatsloterij. De stichting roept nu mensen die met de Staatsloterij hebben meegespeeld op zich bij de hen aan te melden. Via de stichting zouden gedupeerden kans maken hun inleggeld terug te krijgen. Avrotros wil in het programma Tros Radar een item uitzenden waarbij twee deskundigen hun visie geven over hoe groot die kans is dat gedupeerden hun geld terugkrijgen.

Vrijheid van meningsuiting

De rechter kan een uitzending verbieden als het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer zwaarder weegt dan het recht van vrijheid van meningsuiting/persvrijheid. De rechter stelde vast dat van laster geen sprake is, dat er voldoende hoor en wederhoor door Avrotros is toegepast en dat de vrees van Loterijverlies om negatief te worden weggezet, niet aannemelijk is geworden. De rechter oordeelde daarom dat het recht van vrijheid van meningsuiting/persvrijheid in dit kort geding zwaarder weegt dan het persoonlijk belang van de stichting.