dinsdag, 20. januari 2015 - 20:02 Update: 21-01-2015 13:51

AzG:kosten vaccinaties kinderen armste landen nu 68 maal hoger dan in 2001

AzG:prijzen vaccinaties armste landen zijn veel te hoog
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De kosten voor het vaccineren van kinderen in de armste landen ter wereld zijn op dit moment 68 maal hoger dan in 2001. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Artsen zonder Grenzen (AzG).

‘Zo kunnen vele landen nieuwe, dure vaccinaties tegen pneumokokken niet betalen. Elk jaar sterven ongeveer één miljoen kinderen aan deze ziekte. Aan de vooravond van de vaccinatietop in Berlijn op 27 januari roept Artsen zonder Grenzen farmaceuten GlaxoSmithKline (GSK) en Pfizer op om hun prijs voor het pneumokokkenvaccin in ontwikkelingslanden te verlagen naar 4,30 euro per kind’, meldt AzG.

Te veel laten betalen

‘Het is in tien jaar tijd 68 keer zo duur geworden om een kind volledig in te enten, vooral omdat een handvol grote farmaceutische bedrijven donor- en ontwikkelingslanden te veel laten betalen voor vaccinaties die hen al miljarden euro’s in rijke landen hebben opgeleverd,’ zegt Rohit Malpani van MSF Access, de medicijncampagne van Artsen zonder Grenzen. 

‘Donorlanden zullen gevraagd worden om de komende vijf jaar 6,5 miljard euro op tafel te leggen voor vaccinaties voor arme landen. Een derde daarvan is voor één vaccin, het dure pneumokokkenvaccin. Met hetzelfde belastinggeld zouden we zo veel meer kinderen kunnen vaccineren als het vaccin goedkoper was.’

Categorie:
Provincie:
Tag(s):