maandag, 16. maart 2015 - 13:35 Update: 16-03-2015 17:16

Basisscholen krijgen boek over oorlog van K. Schippers cadeau

Amsterdamse scholen krijgen boek over oorlog cadeau
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Woensdag 18 maart zal schrijver K. Schippers terugkeren naar zijn oude basisschool in Amsterdam West. Hij zal uit zijn boek voorlezen aan alle groepen 5 en 6 van De 10e Meidoorn - in totaal 100 leerlingen.

Speciaal bij de tentoonstelling Het Stedelijk in de oorlog schreef K. Schippers een kinderboek over hoe hij als kind de oorlog en de bevrijding meemaakte. Het Stedelijk schenkt dit mooie en indrukwekkende boek aan alle Amsterdamse basisscholen. 
  
Karin van Gilst, zakelijk directeur van het museum: ‘De rol van het Stedelijk in de oorlog spreekt om allerlei redenen tot de verbeelding. Er was een geheime bunker met kunst in de duinen, de hoofdconservator zat in het verzet, veel Joodse Amsterdammers en vluchtelingen gaven werk bij ons in bewaring. Beslissingen die toen zijn genomen echoën nog altijd door in onze collectie en in ons gebouw. Dat was voor ons een van de aanleidingen om 70 jaar na de bevrijding een tentoonstelling, een publicatie en een kinderboek te maken over deze bewogen tijd’. 

Cadeau 

‘Via De bevrijding van het Stedelijk willen we graag dat alle schoolkinderen in de stad iets van deze geschiedenis mee krijgen. Daarom hebben we besloten het boek aan alle Amsterdamse basisscholen cadeau te doen – in de hoop dat alle kinderen gaan beseffen hoe belangrijk vrijheid is, en wat voor mooie rol kunst daarin kan spelen’, aldus Van Gilst

De tentoonstelling Het Stedelijk in de oorlog is nog tot en met 31 mei te zien. Aansluitend bij de tentoonstelling organiseert het Stedelijk voor scholen een onderwijsprogramma met workshops en rondleidingen.