woensdag, 18. februari 2015 - 12:13 Update: 18-02-2015 12:32

Bedrijven steunen oproep voor internationaal stakingsrecht

Bedrijven steunen oproep voor internationaal stakingsrecht
Woerden

Een aantal Nederlandse bedrijven steunt de oproep van de vakbeweging om het stakingsrecht ook internationaal als grondrecht te blijven erkennen. Dat meldden de vakbondsvoorzitters Heerts en Limmen vanochtend aan voorzitter De Boer van VNO-NCW.

Op de trappen van werkgeversbolwerk De Malietoren overhandigden de FNV- en CNV-voorzitter samen met een aantal kaderleden en bestuurders een overzicht van bedrijven die de oproep wel en niet steunen. Vandaag, woensdag 18 februari, is door de internationale vakbeweging uitgeroepen tot wereldwijde actiedag voor het stakingsrecht. Bedrijven die de oproep van de bonden onderschrijven zijn onder andere woonwarenhuis IKEA, schoonmaakbedrijf Hago en bouwbedrijven BAM, Cofely, Siniat en Eternit.

De bonden maken zich grote zorgen over het stakingsrecht in landen als Cambodja, Colombia en Nigeria. In 2012 trokken de werkgevers plotseling hun steun aan het internationaal stakingsrecht terug in de ILO (Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties). Volgens de werkgevers moet het recht op staken per land apart bekeken worden.

Door de opstelling van de werkgevers kan de ILO haar werk niet meer goed doen. Misstanden zoals in de kledingindustrie van Bangladesh, kinderarbeid in India en dwangarbeid in Wit-Rusland kunnen hierdoor niet worden aangepakt. Wel zijn sindsdien in Bangladesh en Cambodja opnieuw vele stakers door geweld om het leven gekomen.

Ton Heerts (FNV): ‘Onze bestuurders en kaderleden hebben 68 bedrijven en werkgevers aangeschreven met de oproep zich uit te spreken over het internationale stakingsrecht. 10 bedrijven hebben daadwerkelijk steun voor onze oproep uitgesproken. Wij roepen VNO-NCW op om intern de discussie aan te gaan en te komen tot een ander standpunt, dat het fundamentele grondrecht voor werknemers en vakbonden om te staken zonder omwegen erkent. Dan kan in ILO-verband deze zomer deze kwestie mooi worden opgelost.’

Maurice Limmen (CNV): 'Deze actie gaat niet om het stakingsrecht in Nederland, maar om landen waar vakbondsvrijheid niet vanzelfsprekend is en waar het zelfs levensgevaarlijk is voor werknemersrechten op te komen. Als het werkgevers in Nederland menens is met maatschappelijk verantwoord ondernemen dan verwachten wij dat respect voor werknemersrechten zich ook tot buiten onze landsgrenzen uitstrekt. De huidige opstelling van VNO en zijn internationale koepel bij de ILO staat daar haaks op. We vragen hen om die houding internationaal te veranderen'.