zaterdag, 31. januari 2015 - 9:17 Update: 31-01-2015 18:03

Begin maart kunnen nabestaanden wrakstukken MH17 bezichtigen

Wrakstukken MH17 begin maart door nabestaanden te bezichtigen
Foto: Min. Defensie
Gilze Rijen

Begin maart worden de nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 in de gelegenheid gesteld om een bezoek te brengen aan luchtmachtbasis in Gilze-Rijen waar de wrakstukken liggen. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid bekendgemaakt.

Voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft dit gezegd op een informatiebijeenkomst voor nabestaanden in Nieuwegein. Hij verwacht volgende week meer informatie te kunnen geven over de opzet en de data van het bezoek.

Nadat in december de wrakstukken in Nederland aankwamen, zijn op de luchtmachtbasis de voorbereidingen voor het onderzoek aan de wrakstukken gestart. De wrakstukken zijn bijvoorbeeld gefotografeerd en op sporen onderzocht. Ook zijn de wrakstukken gesorteerd en is er een selectie gemaakt van de wrakstukken die nodig zijn voor de reconstructie van een deel van het toestel.

In de tweede helft van februari zullen luchtvaartonderzoekers van de deelnemende landen in Gilze-Rijen onderzoek verrichten aan de wrakstukken. Zij doen onder meer breukvlakonderzoek, doen onderzoek naar faalmechanismen en onderzoeken de inslagpatronen. Het doel van dit onderzoek is om met het internationale onderzoeksteam vast te stellen wat uit de wrakstukken kan worden afgeleid.

In Gilze-Rijen is nog niet begonnen met de 3-dimensionale reconstructie van een deel van het toestel omdat eerst het internationale onderzoek in februari moet plaatsvinden. De nabestaanden zullen op een later moment in de gelegenheid worden gesteld deze 3-dimensionale reconstructie te bekijken.

Lees alles over:
Provincie: