dinsdag, 24. maart 2015 - 11:22 Update: 24-03-2015 22:00

Ben je zwanger en rook je, dan moet je dit onderzoek lezen

zwanger en roken
Londen

Zwangere vrouwen die roken zullen bij het zien van deze beelden mogelijk direct hun rookwaar verbannen.

Baanbrekend onderzoek van de Britse universiteiten van Durham en Lancaster toont aan dat ongeboren baby's wel degelijk last hebben als moeders een sigaret opsteekt.

Op 4-d-beelden tonen de onderzoekers aan dat een significant hoger percentage foetussen, waarvan de moeder een sigaret rookt, met hun handjes naar hun mondje grijpen.

De onderzoekers suggereren dat de reden hiervoor kan zijn dat het foetale centrale zenuwstelsel, dat bewegingen in het algemeen en gezicht bewegingen met name regelt, niet ontwikkelt in hetzelfde tempo en op dezelfde wijze als foetussen van moeders die niet rookten tijdens de zwangerschap .

80 4-d echografieën

De onderzoekers hebben 80 4-d echografieën onderzocht van 20 foetussen om een goed beeld te krijgen van de subtiele bewegingen en de aanraking van de mond. De scans werden op vier verschillende tijdstippen gemaakt, tussen 24 en 36 weken van de zwangerschap.

Vier van de foetussen behoorde tot moeders die gemiddeld 14 sigaretten per dag rookte, terwijl de overige 16 niet-rokers waren. Alle foetussen werden na hun geboorte klinisch onderzocht.

Professor Nadja Reissland: "Er is een uitgebreidere studie nodig om deze resultaten te bevestigen". De professor is er anderzijds sterk van overtuigd dat deze beelden vrouwen kunnen overtuigen om te stoppen met roken. In het onderzoek zijn vooralsnog niet de rokende vaders meegenomen. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):