woensdag, 25. maart 2015 - 8:08 Update: 25-03-2015 14:12

Bergingswerkzaamheden in Franse Alpen hervat

Bergers hervatten zoektocht in Franse Alpen
Foto: Bild

In de Franse Alpen zijn woensdagochtend de bergingswerkers afgereisd naar de plek waar gisteren een vliegtuig van GermanWings, de Airbus A320, is neergestort.

Dinsdagavond werd de zoektocht gestaakt door invallende duisternis en het slechte weer. Het is nu helder weer, wel heeft het licht gesneeuwd. Gisteren werd nog gewaarschuwd voor zware sneeuwval en harde wind. De Franse autoriteiten hebben tegenover de BBC verklaard dat de bergingswerkzaamheden wel enkele dagen in beslag kunnen nemen.

300 politieagenten en 380 brandweerlieden

Helikopters brengen de bergingswerkers vandaag naar het gebied waar de wrakstukken liggen. In het gebied zijn vannacht vijf gendarmes achtergebleven om de wrakstukken te bewaken, zo meldt de NOS. Er worden in totaal 300 politieagenten en 380 brandweerlieden ingezet. Ze moeten zich via touwen vanuit helikopters laten afzakken naar rampplek.

Tweede zwarte doos

Prioriteit nummer 1 is het bergen van de stoffelijke resten en het vinden van de tweede zwarte doos. Dat zal nog niet makkelijk zijn, want het vliegtuig is volledig verpulverd. De eerste zwarte doos werd gisteren al veiliggesteld. Maar vandaag meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, dat de zwarte doos wel beschadigd is . Hoe ernstig het apparaat is beschadigd, is niet bekend.

Reparatie

Het in de Franse Alpen verongelukte toestel van Germanwings is maandag nog gerepareerd. Het betrof een probleem met klep die de romp afsluit bij het neuswiel nadat het vliegtuig is opgestegen. Dit heeft een woordvoerster van Lufthansa bevestigd.

De Airbus A320 had 150 mensen aan boord, 144 passagiers en 6 bemannnigsleden. Alle inzittenden zijn om het leven gekomen. Onder hen is een 20-jarige vrouw uit het Brabantse Deurne.

Categorie: