vrijdag, 20. maart 2015 - 9:05

Beugelbehandelingen goedkoper; aantal patiënten neemt toe

Beugelbehandelingen goedkoper; aantal patiënten neemt toe
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Orthodontiepraktijken hebben niet te lijden onder de lagere tarieven. De afgelopen jaren behandelden orthodontisten meer mensen en plaatsten duurdere beugels. Dat blijkt uit de monitor orthodontie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Hoewel de tarieven tussen 2011 en 2013 met 32% daalden, bleef de omzet van praktijken min of meer gelijk. Mensen kiezen bewust voor innovatieve, mooiere en daarmee dure beugels, zeggen orthodontisten. De NZa onderzoekt of beugeldragers die keuze inderdaad bewust maken.

De NZa besloot na een kostenonderzoek in 2010 bij orthodontiepraktijken tot een tariefdaling in twee stappen. In 2011 gingen de prijzen met 16% omlaag, daarna volgde nog eenzelfde korting in 2013. Orthodontisten maakten zich hierover zorgen. Zij vreesden dat praktijken hun deuren zouden moeten sluiten en dat daardoor patiënten minder snel terecht zouden kunnen of verder zouden moeten reizen voor een behandeling. Uit de NZa-monitor blijkt die angst ongegrond; het gaat goed met de toegankelijkheid van orthodontiepraktijken. 

Categorie:
Provincie: