zaterdag, 4. april 2015 - 17:03 Update: 05-04-2015 11:34

'Bewijs dat Nederland wist van Russische luchtdoelraketten Oekraïne'

Onderzoeksprogramma Argos in bezit van geheim verslag briefing
Foto: YouTube
Hilversum

Uit een verslag van een diplomatieke briefing in Kiev, op 14 juli, blijkt dat de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken drie dagen voor de ramp met de MH17 op de hoogte zijn gebracht, dat er in het oosten van Oekraïne Russische luchtdoelraketten aanwezig waren.

Het verslag is nu in handen van het onderzoeksprogramma  Argos van de Vpro. Dit melden verschillende media zaterdag. Het is een verslag van de Nederlandse diplomate die erbij was en die het meteen na het overleg in Kiev naar Den Haag heeft gemaild. Tot nu toe heeft het kabinet geweigerd het verslag van de bijeenkomst op 14 juli openbaar te maken.

Tijdens de briefing werd verteld dat een Antonov-vrachtvliegtuig op 6200 meter boven het oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne was neergehaald met een Russische luchtdoelraket. De Oekraïense regering ging er toen al vanuit dat Rusland achter het neerschieten van Antonov zat. De diplomate, die plaatsvervangend chef van de Nederlandse ambassade in Kiev is, schrijft; 'De Antonov kan alleen met Russisch materieel of door Russische eenheden zijn beschoten, aangezien separatisten zelf niet over dit soort anti-aircraft-wapens beschikken.'

Na de bijeenkomst werd de minimale vlieghoogte opgehoogd naar 9,7 kilometer, maar dat voorkwam de MH17-ramp niet. De vraag is of de regering luchtvaartmaatschappijen had moeten waarschuwen om niet meer over Oekraïne heen te vliegen. 

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):