vrijdag, 6. maart 2015 - 17:48 Update: 06-03-2015 18:08

Bijna helft kantoren Zuidas in buitenlandse handen

Bijna helft kantoren Zuidas in buitenlandse handen
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Per 1 januari 2015 was 48% van de vierkante meters kantoorruimte op de Amsterdamse Zuidas in handen van internationale beleggers, tegen 34% in 2005. Dit blijkt vrijdag uit de halfjaarlijkse Zuidas Kantorenmonitor van JLL, opgesteld in opdracht van Zuidas, gemeente Amsterdam.

Het Duitse aandeel groeide over dezelfde periode van 28% naar 38% door onder andere de aankoop van The Edge door het Duitse Deka Immobiliën GmbH en ITO/SOM door het Duitse Union Investment gedurende 2014. Het gebied blijft in trek bij zowel beleggers als kantoorgebruikers. Ondanks de beperkt beschikbare kantoorruimte, vonden het afgelopen jaar negentien gebruikerstransacties plaats. 

Grote kantoorgebruikers zoals CMS Derks Star Busmann, Lexence en Henkel Nederland vestigden zich op de Zuidas. Door de aanhoudende vraag is momenteel 60.000 m² kantoorruimte in aanbouw, verspreid over zes gebouwen. Het merendeel (88%) van de kantoorruimte is reeds voorverhuurd en verkocht aan een eindbelegger.

Ondanks de huidige lage leegstand van 6%, bestaat de verwachting dat er kantoorruimte beschikbaar komt tegen het eind van 2015. Door de verhuizing van AkzoNobel, Stibbe en NautaDutilh komt 38.700 m² kantoorruimte vrij. Dit biedt kansen voor nieuwe huurders om zich te vestigen op de Zuidas.

Categorie:
Provincie: