maandag, 13. april 2015 - 12:11 Update: 13-04-2015 13:42

Brandweer heeft volgens Brandweer Nederland geen bluswater tekort

'Brandweer heeft structureel bluswater tekort'
Amsterdam

Door een tekort aan bluswater, aangevoerd door brandkranen, moet de brandweer steeds vaker machteloos toezien hoe een boerderij of bedrijf in vlammen opgaat.

Het tekort aan bluswater heeft dus ook gevolgen hebben voor de veiligheid van burgers.

10 procent water

Volgens oud-brandweercommandant en voormalig lector van Saxion Hogescholen Ynso Suurenbroek komt dat omdat brandkranen tegenwoordig slechts tien procent van het bluswater leveren. Dat was vroeger anders.

Het waterleidingnet kan slechts tien procent van het bluswater leveren. Daardoor wordt er vaak voor gekozen om de gebouwen gecontroleerd te laten uitbranden, zegt de oud-brandweercommandant in het Financieele Dagblad.

Gevarenzone

Volgens het Rapport SAHARA zitten ook bedrijven, scholen en ziekenhuizen in de gevarenzone als het gaat om brandbestrijding. Volgens Suurenbroek zijn de hedendaagse brandkranen een vals gevoel van veiligheid.

Waterleidingen in diameter kleiner

Waterleidingen zijn de afgelopen jaren in diameter steeds kleiner geworden en daardoor neemt de bluscapaciteit af. "De afgelopen vijftien, twintig jaar is sprake van een grandioze vernietiging van blusvermogen en dus van kapitaal. De situatie is luguber dodelijk", zegt Suurenbroek. De brandweer rukt volgens hem vaak uit met een nutteloze pomp, omdat het toch geen zin heeft die bij een brandend gebouw op het waternet aan te sluiten.

Reactie Brandweer Nederland

Brandweer Nederland zegt in een reactie dat er niet gesproken kan worden van ‘een landelijk tekort aan bluswatercapaciteit. "Wat Suurenbroek stelt is te kort door de bocht. De brandweer kent haar omgevingsgebied en speelt hier adequaat op in".

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):