zondag, 22. februari 2015 - 19:31 Update: 22-02-2015 20:46

Brandweer moet komende jaren nog voor 40 miljoen bezuinigen

Brandweer moet komende jaren nog voor 40 miljoen bezuinigen
Foto: Archief MV

De bezuinigingen bij de brandweer gaan nog even door. De komende jaren moet nog eens voor zeker 40 miljoen euro bezuinigd worden, zo blijkt uit onderzoek van de NOS. Maar in de afgelopen jaren is al flink bezuinigd op het budget van de brandweer.

Er zijn sinds 1 januari 2014 geen lokale brandweerkorpsen meer. De brandweer valt in elke plaats onder de 25 veiligheidsregio's. Critici menen dat er soms zo veel wordt bezuinigd dat de brandveiligheid in het geding is.

De NOS vroeg alle veiligheidsregio's naar de bezuinigingen van de afgelopen jaren en naar de plannen voor de komende jaren. De omroep vroeg ook naar het aantal brandweerposten, beroepsbrandweerleiden, vrijwilligers, tankautospuiten, (bluswagens) en duikteams. Het blijkt dat bezuinigingen deels gevonden worden in de bureaucratie. En er wordt bespaard door minder te oefenen.

Maar de bezuinigingen leiden ook tot het afstoten van brandweerwagens, het opheffen van brandweerposten en duikteams en het verminderen van het aantal brandweerlieden.

Deskundigen en de Vereniging Brandweervrijwilligers, waarbij duizenden vrijwilligers zijn aangesloten, vinden de bezuinigingen onverantwoord. Volgens hen is er bij de brandweertop geen visie op wat nodig is en is de top gefixeerd op het halen van financiële doelstellingen, zo schrijft de omroep.

Provincie:
Tag(s):