donderdag, 23. april 2015 - 7:57 Update: 23-04-2015 17:02

Buitenlanders geven meer uit op vakantie in Nederland

Toeristen besteden ruim 10 miljard euro aan bezoek Nederland
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De 14 miljoen toeristen en zakenreizigers die Nederland in 2014 bezochten, gaven in totaal circa 10,2 miljard euro uit aan hun bezoek. Naast reis- verblijfskosten besteedden bezoekers aan ons land 2,1 miljard euro aan eten en drinken en kochten zij voor 1 miljard euro souvenirs, kleding en andere benodigdheden.

Dit blijkt uit cijfers van NBTC Holland Marketing die minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) vandaag in ontvangst neemt.

“Toeristen weten Nederland steeds beter te vinden. Nu al geven zij ruim 10 miljard euro uit aan hun bezoek. Deze uitgaven in onze hotels, restaurants en winkels betekenen een forse impuls voor onze economie. De komende jaren neemt het aantal bezoekers verder toe en dat biedt kansen aan zowel ondernemers, als aan de bijna 600.000 werknemers in de gastvrijheidssector,” aldus de bewindspersoon.

16 miljoen toeristen in 2020

Eerder werd al bekend dat het aantal bezoekers naar Nederland sinds 2000 met 40% is gestegen naar 14 miljoen in het afgelopen jaar. De verwachting is daarbij dat het aantal toeristen en zakenreizigers in komende jaren verder toeneemt naar 16 miljoen in 2020. Amsterdam blijft in 2014 de populairste bestemming voor buitenlandse toeristen met ruim 5 miljoen bezoekers per jaar. Slechts 13% van de toeristen gaat na hun bezoek aan de hoofdstad naar een volgende bestemming in Nederland. Voor de toerismesector liggen hier kansen, gezien de relatief korte afstanden in Nederland. Tijdens buitenlandse bezoeken spant minister Kamp zich in om Nederland als diverse toeristenbestemming op de kaart te zetten. Zo presenteerde hij onlangs in China een aantal bestemmingen buiten Amsterdam aan de Chinese reisbranche. Een interessante markt voor Nederland: vorig jaar steeg het aantal Chinese bezoekers met 18 procent naar ruim 250.000.

Oordeel verblijf ‘zeer goed’

Uit het onderzoek van NBTC blijkt dat 85% van de bezoekers het verblijf in Nederland beoordeelt als ‘uitstekend’ of ‘zeer goed’. Verbeterpunten zijn volgens de 4.300 ondervraagde toeristen onder meer de informatievoorziening en het openbaar vervoer. Om reizen binnen Nederland voor toeristen makkelijker te maken, vraagt minister Kamp samen met staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu aan het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad om een voorstel vooruit te werken voor een landelijke vervoerskaart voor toeristen.

Provincie:
Tag(s):