donderdag, 29. januari 2015 - 22:57 Update: 30-01-2015 16:32

Burgemeester Hilversum blij met goede afloop

Burgemeester Hilversum blij met goede afloop
Foto: NOS
Hilversum

Tijdens de persconferentie die werd gehouden naar aanleiding van de bedreiging in en de ontruiming van het NOS-gebouw op het Mediapark liet burgemeester Broertjes weten dat hij blij was dat het zo goed was afgelopen.

Het incident heeft, zo vertelde hij, een enorme impact op de medewerkers op het Mediapark. Maar door de gebeurtenissen in Parijs was Hilversum voorbereid op dit soort incidenten. Broertjes: 'Je weet nooit wanneer zoiets gebeurt, maar dat we voorbereid waren, blijkt wel uit het snelle optreden van de politie.' En verder: 'Het is even wennen sinds Parijs dat ook de pers zelf in de belangstelling staat. Dat blijkt nu ook weer in Hilversum, nu dit incident heeft plaatsgevonden.'

Broertjes en hoofdofficier Bac van Justitie prezen het optreden van de politie. De politie was volgens de burgemeester snel ter plaatse. Maar ook het adequate optreden van de NOS-mederwerkers werd geprezen. Hierdoor is erger voorkomen.

Dader 19-jarige man uit Pijnackter
Hoofdofficier Bac van het Openbaar Ministerie vertelde dat dat de dader een 19-jarige man is, afkomstig uit Pijnacker en geboren in Zoetermeer. Meer wilde het OM niet over hem kwijt. De man wordt op dit moment verhoord. Hem wordt wederrechtelijke vrijheidsberoving, bedreiging en wapenbezit ten laste gelegd. Over zijn achtergrond of motieven is nog niets bekend. Er is een grootschalig onderzoek gestart om antwoorden op deze vragen te krijgen.

De woordvoerder van politie Midden Nederland vertelde dat er in het NOS-gebouw naar dingen is gezocht, maar dat er niets is gevonden. Verder zei hij dat de beveiliging de politie snel had gebeld. Het wapen van de man is in beslag genomen. Dat wordt onderzocht. Voor de politie is dit incident aanleiding om te kijken of de genomen veiligheidsmaatregelen wel voldoende zijn. Er waren duidelijke afspraken gemaakt met het mediateam en de medewerkers op het Mediapark. Zo werd er extra gesurveilleerd en was er extra aandacht voor het Mediapark en was er een speciaal politieteam voor het Mediapark geformeerd. Maar burgemeester Broertjes van Hilversum heeft al extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd.. 'Het is van groot belang dat journalisten hun werk kunnen doen'.

Lees alles over:
Provincie: