maandag, 9. maart 2015 - 9:09

Buschauffeurs houden ludieke actie over toekomst openbaar vervoer

foto van busbaan | Archief fbf
Foto: Archief FBF
Arnhem

Via een ludieke actie zondagnacht zullen buschauffeurs de reizigers in de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland eraan herinneren dat zij op 18 maart bij de Provinciale statenverkiezingen oók stemmen over de toekomst van hun openbaar vervoer.

Na de laatste bus komen over alle bushaltes in de concessie IJsselmond, Lelystad, Midden-Overijssel, Twente, Veluwe, Lelystad en Hoogeveen en Meppel blauwe plastic zakken te hangen met daarop de tekst: ‘Straks hier geen bus? Bepaal op 18 maart wat er gebeurt met uw bus!’

Lutz Kressin, bestuurder FNV Streekvervoer: “De provincies zijn verantwoordelijk voor het busvervoer in de provincie. Ze moeten niet alleen kijken naar de kosten van het OV, maar ook naar het maatschappelijk nut er van. Het is een vicieuze cirkel: hoe meer er bezuinigd wordt, hoe minder van het OV gebruikt wordt gemaakt, wat weer tot nieuwe bezuinigingen leidt tot er geen OV meer overblijft.”

De bonden hebben de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen in Gelderland en Overijssel uitgenodigd voor eén van de politieke cafe’s die zij organiseren op 12 maart in Apeldoorn en 13 maart in Zwolle. Kressin: “De vraag aan de partijen is hoe zij de toekomst van het openbaar vervoer zien. Doorgaan op de oude voet en kijken naar rendabiliteit of het OV zien als nutsvoorziening en juist investeren. We willen een beleid dat gestuurd wordt door bereikbaarheid, mobiliteit, duurzaamheid en leefbaarheid. Het huidige beleid jaagt de reiziger uit de bus en de inwoners van het platteland nog meer naar de steden.”