vrijdag, 23. januari 2015 - 17:18 Update: 26-01-2015 13:17

CBG schorst handelsvergunningen voor 13 medicijnen

CBG haalt 13 medicijnen in Nederland uit de handel
Foto: Archief EHF
Utrecht

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft besloten om de handelsvergunningen van 13 geneesmiddelen te gaan schorsen. Dit meldt het CBG vrijdag.

Een aantal van deze geneesmiddelen zijn in meerdere doses of onder verschillende namen beschikbaar. In totaal worden daardoor 39 verschillende handelsvergunningen geschorst.

Dit gebeurt op basis van een advies van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. De onderzoeken met proefpersonen die de basis vormen voor toelating van deze geneesmiddelen, zijn niet goed uitgevoerd door het bedrijf GVK Biosciences. In Europees verband is nu geconcludeerd dat voor deze geneesmiddelen geen andere studies beschikbaar zijn.

‘Hoewel het vertrouwen in GVK Biosciences ernstig is geschaad, zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat er met de kwaliteit en veiligheid van deze geneesmiddelen zelf iets mis is. Daarom is het niet nodig de geneesmiddelen op dit moment terug te halen uit de apotheken en groothandels’, aldus CBG.

Advies aan patiënten

Patiënten die een van de betreffende geneesmiddelen gebruiken wordt geadviseerd deze volgens voorschrift te blijven gebruiken. Als patiënten zich toch zorgen maken, kunnen zij met hun arts of apotheker overleggen. De geneesmiddelen Clobazam en Clonazepam (voor de behandeling van epilepsie) van de bedrijven Sandoz en Tiofarma zondert het CBG vooralsnog uit van schorsing. Voor deze geneesmiddelen zijn in Nederland weinig gelijkwaardige alternatieven op de markt én overstappen op andere medicatie kan voor epilepsiepatiënten zeer ingrijpend zijn.

Lijst met betreffende geneesmiddelen

De lijst van geneesmiddelen waar het om gaat staat op de website van het CBG.

Categorie:
Provincie: