donderdag, 7. mei 2015 - 13:40 Update: 07-05-2015 17:51

CBS: Nederlanders gebruiken de cloud, maar wel gratis

CBS: Nederlanders gebruiken de cloud vooral gratis
Foto: Archief EHF
Den Haag

Nederlandse internetgebruikers van 16 tot en met 74 jaar slaan gemiddeld vaker bestanden op via cloud computing dan internetters in andere Europese landen. Ze betalen hiervoor echter minder vaak dan in andere EU-landen met vergelijkbaar gebruik. Nederland staat met 36 procent op de zesde plaats van cloudgebruik in de EU (gemiddeld 27 procent). 10 procent betaalt hiervoor, het EU-gemiddelde is 11 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Jong en hoogopgeleid vaker in de cloud

Jongere internetgebruikers in Nederland (tot 25 jaar) gebruiken vaker een cloudservice dan 55-plussers: 51 tegen 20 procent.  Het gebruik van cloud computing stijgt met het opleidingsniveau. Van de Nederlandse laagopgeleiden doet een kwart aan cloud computing, van de hoogopgeleiden 46 procent. Ook doen mannen dit met 39 procent vaker dan vrouwen (34 procent).
Cloudgebruikers hebben doorgaans meer internetvaardigheden dan niet-gebruikers. Dit verschil in handigheid met internet verklaart mede het verschil in cloud computing tussen jongeren en ouderen.

Vooral foto’s in de cloud

In de EU wordt de cloud, in feite een datacenter, vooral gebruikt om foto’s op te slaan. Bijna een kwart van de Europese internetgebruikers doet dit. Nederland staat met 33 procent op de derde plaats.
Daarnaast slaan internetgebruikers ook vooral tekstbestanden, spreadsheets en presentaties op in de cloud. Onder internetgebruikers in de EU is dit gemiddeld 15 procent, in Nederland 23 procent. Ook muziek, e-books of e-magazines en video’s, films of tv-programma’s worden opgeslagen in de cloud. Dit doet echt minder dan een op de vijf internetgebruikers in de EU.

Categorie:
Tag(s):