dinsdag, 19. mei 2015 - 15:12

Celstraffen tot 4 jaar voor Bulgarenfraude

Celstraffen tot 4 jaar voor Bulgarenfraude
Rotterdam

Vandaag heeft de rechtbank in Rotterdam uitspraak gedaan in de zaken van de verdachten die worden verdacht van fraude met toeslagen, oplichting van de Bulgaarse aanvragers van die toeslagen en het witwassen van de door de Belastingdienst uitgekeerde geldbedragen op basis van die valse aanvragen.
Door de officier van justitie zijn tijdens de zitting van 13 april 2015 gevangenisstraffen tot 4 jaar geëist.

De rechtbank is van oordeel dat de verdachten zich samen met anderen schuldig hebben gemaakt aan het plegen van valsheid in geschrift door op naam van derden valse aanvragen huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag in te dienen. 
 
De verdachten hebben zich ook samen met anderen meerdere keren schuldig gemaakt aan oplichting. Daarnaast hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan het witwassen van geldbedragen. 

De Belastingdienst is door het handelen van de verdachten ernstig benadeeld. De verdachten hebben op doortrapte wijze misbruik gemaakt van het systeem van de Belastingdienst dat is ingesteld om grote aantallen aanvragen voor toeslagen zo snel mogelijk te kunnen verwerken. 
 
De Belastingdienst moet uit kunnen gaan van de juistheid van de ingediende verzoeken om de aanvragers zo snel mogelijk van dienst te kunnen zijn. De verdachten hebben het vertrouwen in dit door de Belastingdienst gehanteerde systeem ondergraven. De verdachten hebben bij hun handelen alleen oog gehad voor hun eigen financiële gewin. 
 
De verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraffen variërend van 18 maanden tot 4 jaar. Bij het bepalen van de straffen is steeds rekening gehouden met de rol die elk van de verdachten gespeeld heeft in het geheel. 

Provincie: