vrijdag, 27. februari 2015 - 12:08

Celstraffen voor stelen van schapen uit weiden in Bommelerwaard

Celstraffen voor stelen van schapen uit weiden in Bommelerwaard
Foto: Archief EHF
Arnhem

De rechtbank Gelderland heeft drie veehouders uit de Betuwe veroordeeld tot gevangenisstraffen van 18 tot 24 maanden in verband met grootschalige diefstal van schapen uit weiden in de Bommelerwaard. Op meerdere momenten zijn in de periode van juli tot en met september 2012 in de nachtelijke uren weiden leeggeroofd. De diefstal vond plaats in Linden (Noord-Brabant), Nieuwegein en Lopik.

Gevoel van onveiligheid

Het handelen van de mannen heeft bij de veehouders grote gevoelens van onrust en onveiligheid veroorzaakt, mede omdat vee in de weide nauwelijks adequaat tegen diefstal te beschermen is.

Na deze diefstal hebben verdachten zich schuldig gemaakt aan het verhullen van de diefstallen door de merken van de schapen te vervangen en op grote schaal het Identificatie & Registratie systeem (systeem voor het in korte tijd traceren van dieren) te manipuleren.
De mannen hebben hiermee laten zien hun handelingen goed doordacht te hebben en hun eigen (financiële) belangen boven die van anderen en in het bijzonder mede-schapenhouders te plaatsen.

Passende straf

De rechtbank is van oordeel dat voor de diefstal en het witwassen van de schapen een gevangenisstraf van 18 maanden passend is. Deze straf is ook geëist door de officier van justitie. Eén van de mannen wordt ook veroordeeld voor het helen van diverse landbouwvoertuigen, het telen van hennep in een hennepkwekerij en het voorhanden hebben van een wapen en munitie. Deze man wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden. 

Provincie:
Tag(s):