donderdag, 19. maart 2015 - 17:53

Chinook vervoert dak vuurleidingsbunker

Chinook vervoert dak vuurleidingsbunker
Foto: Min. Defensie
Noordwijk

Een Chinook-transporthelikopter heeft vandaag een nieuw dak voor een vuurleidingsbunker naar Noordwijk gebracht. De bunker is onderdeel van het Atlantikwall Museum in die plaats. Vrijwilligers zijn al jarenlang bezig het verdedigingswerk in oude staat te herstellen. Ooit zat er een dak op de bunker.

Het transport vond plaats vanaf voormalig Vliegkamp Valkenburg. De lading werd verdeeld over 2 vluchten. De dakdelen zijn meer dan 5.000 kilo per stuk. Volgens commandant van het Mobile Air Operation Team sergeant-majoor Paul Hulcher was dit een pittige klus. “We zitten hier dicht bij bewoond gebied”, vertelt hij. “Bovendien is dit geen militair materiaal, wat we gewend zijn te vervoeren. Het vergt dus extra voorzichtigheid, omdat er altijd kans bestaat dat het object teveel gaat bewegen in de lucht. Om die redenen hebben we zoveel mogelijk boven zee gevlogen.”

Het komt niet vaak voor dat Defensiehelikopters bijzondere ladingen van derden vervoeren. Vanwege het maatschappelijk belang is daar voor deze klus wel voor gekozen. Door de slechte bereikbaarheid van de bunker was vervoer per helikopter de enige mogelijkheid. De vuurleidingpost ligt namelijk midden in de duinen en is niet te bereiken zonder het landschap te beschadigen.

Het Atlantikwall Museum is ingericht in een reeks bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Te zien is hoe de Duitsers de Europese kust omvormde tot vesting. De bezoeker krijgt hier een goed beeld van het leven in bunkers. Vice-voorzitter Jan Heus van het museum is erg blij met de hulp van de luchtmacht. “Zonder Defensie was het erg lastig geweest om dit voor elkaar te krijgen. 2 duimen omhoog voor de luchtmacht.”