donderdag, 26. maart 2015 - 13:40 Update: 27-03-2015 9:39

Co-piloot Andreas Lubitz liet toestel moedwillig crashen. Politie doorzoekt woning Lubitz

Franse justitie: 'Co-piloot liet toestel moedwillig crashen'
Foto: Facebook
Marseille

Uit het onderzoek door de Franse autoriteiten komt steeds meer het scenario naar boven dat de co-piloot moedwillig het vliegtuig heeft laten crashen. Volgens een eerste analyse, zou de gezagsvoerder de cockpit hebben verlaten om vermoedelijk naar toilet te gaan.

Tijdens een persconferentie zegt de Franse openbaar aanklager: ‘Het lijkt erop dat hij het toestel moedwillig wilde vernietigen.’ Volgens hem zijn er geen aanwijzingen voor terroristische motieven.

Na het beluisteren van de cockpit voice recorder is te horen dat de 28-jarige co-piloot tot het laatste moment ademde en dus niet voor de crash is overleden.

De aanklager zegt dat de passagiers pas op het laatste moment doorhadden dat het toestel ging neerstorten. Het toestel is met een snelheid van 700 kilometer per uur tegen de bergwand aangevlogen. Hierdoor waren alle 150 inzittenden opslag dood.  

De copiloot

De copiloot is de 27-jarige Andreas Lubitz uit het Duitse Montabaur, een stad in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Hij kampte niet zo lang geleden met een burn-out, zegt de moeder van een oud-klasgenote tegenover Duitse media. Lubitz is volgens zijn directe omgeving een hele 'gewone' jongen die een eigen woning heeft, maar ook vaak bij zijn ouders te vinden was.

Politie doorzoekt zijn woning

De politie is inmiddels een onderzoek gestart in de woning van Lubitz. Ze zijn op zoek naar aanwijzingen om mogelijk te kunnen achterhalen wat de copiloot zover bracht om zelfmoord te plegen. In zijn waan nam hij nog eens 149 niets wetende anderen mee.

Bekend met de Alpen

Het gebied in de Franse Alpen waar het toestel is neergestort, was voor Lubitz geen onbekend terrein. Lubitz vloog al als tiener in een zweefvliegtuig. De zweefvliegclub maakte regelmatig een vlieguitje in de Alpen. Lubitz was daar regelmatig bij en kende het gebied op z'n duimpje. 

Lees alles over:
Categorie: