donderdag, 16. april 2015 - 20:06 Update: 16-04-2015 20:48

Coalitie praat vrijdag na ministerraad verder over opvang asielzoekers

Coalitie praat vrijdag na ministerraad verder over opvang asielzoekers
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het voor donderdagmiddag geplande coalitieoverleg tussen VVD en PvdA over de opvang van illegalen is uitgesteld. Beide partijen willen rust in de onderhandelingen en zullen het overleg waarschijnlijk pas vrijdag na de ministerraad voortzetten.

Bronnen rond het overleg hebben berichtgeving van de Telegraaf hierover donderdag bevestigd.

Er zouden mogelijk oplossingen op tafel liggen die de partijen eerst goed willen bekijken. Er zou, naar verluidt, mogelijk enige opvang kunnen worden geboden, maar tegelijk zou een aanzuigende werking moeten worden voorkomen.

De coalitiepartijen zijn van mening dat het niet nodig is om het donderdag weer laat te maken. Omdat het dossier geen deadline kent, is het nu even beraden in eigen kring. VVD-fractievoorzitter Zijlstra  zei na hun eigen beraad dat VVD en PvdA heel verschillend over het onderwerp denken. Zijlstra: 'Maar we zijn het al over zo veel dingen eens geworden, dat ik optimistisch ben dat we het ook hierover eens worden.'En PvdA-leider Samsom liet weten positief te zijn. Volgens hem gaat het de goede kant op.

Binnen de coalitie wordt erkend dat dit het grootste en meest fundamentele en ideologische verschil is dat de partijen in deze regeerperiode tot nog toe heeft verdeeld.