zaterdag, 28. februari 2015 - 12:48 Update: 28-02-2015 13:38

Concurrentie wil niet dat tankstations ook laadpunten voor elektrische auto's plaatsen

Concurrentie wil niet dat tankstations ook laadpunten voor elektrische auto's plaatsen
Foto: Archief EHF

De benzinestations willen nu de markt erom vraagt toch oplaadpunten voor elektrische auto's aanbieden. Maar Fastned, de grootste aanbieder van laadpunten, is er fel op tegen, zo schrijft de Volkskrant zaterdag.

Rijkswaterstaat en Fastned maken ruzie over de rechten om bij bestaande pompstations elektrisch laden te mogen aanbieden. Drie jaar geleden kreeg Fastned na een openbare aanbesteding de rechten om bij 201 snelwegstations een laadstation te bouwen voor elektrische auto's. Nu Fastned de eerste stations opent, blijkt Rijkswaterstaat ook een vergunning voor elektrische oplaadpunten te hebben verleend aan zittende pomphouders op dezelfde locatie.

De vergunningen voor elektrische oplaadpunten gingen naar de ANWB en naar de bedrijven The New Motion, MisterGreen, Greenflux en Liandon. Oliebedrijven en bestaande pompen hadden geen interesse.

Volgens Fastned moet het bedrijf flinke investeringen doen om de laadpunten te plaatsen. Als er een dubbele vergunning wordt verleend, ondergraaft dat de investeringen van het bedrijf, zo stelt directeur Michiel Langezaal. in de krant. De pomphouders kregen hun vergunning bovendien zonder dat die werden gepubliceerd. Zodoende was bezwaar maken niet mogelijk.

Rijkswaterstaat erkent het verlenen van de vergunning aan de pompstations. Een woordvoerster van Rijkswaterstaat tegen de krant: 'Volgens de wet kan een vergunning aan zittende pomphouders niet worden geweigerd. Dat kan alleen als het ten koste zou gaan van de veiligheid of de doelmatige inrichting van een verzorgingsplaats.'

Volgens Rijkswaterstaat hebben gevestigde pomphouders altijd al het recht gehad om een 'aanvullende voorziening' op hun pompstation te plaatsen. Dat geldt ook voor een elektrische snellader.

Categorie: