woensdag, 29. april 2015 - 13:13 Update: 29-04-2015 13:41

COPD-patiënt moet regelmatiger worden gescreend

COPD-patiënt moet regelmatiger worden gescreend
Foto: CWZ Nijmegen
Rotterdam

Patiënten die lijden aan de chronische longaandoening COPD zouden eigenlijk met enige regelmaat gescreend moeten worden op hart- en vaataandoeningen. ‘Ze blijken namelijk een sterk verhoogd risico te lopen op plotselinge hartdood’, meldt het Erasmus MC woensdag.

ERGO

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het Erasmus MC en de Universiteit Gent. Bij de studie is gebruikgemaakt van gegevens uit het Rotterdamse ERGO-onderzoek.

Ouderen

COPD, een chronische longziekte, is een veelvoorkomende aandoening bij ouderen. In Nederland lijden 320.000 mensen aan de ziekte. In de populatie van bijna 15.000 ouderen in het ERGO-onderzoek gingen de onderzoekers na of plotse hartdood vaker voorkomt bij COPD-patiënten dan bij leeftijdsgenoten zonder COPD. Dat bleek inderdaad zo te zijn.

Opvlammingen

Het risico op plotselinge hartdood bij COPD-patiënten was vooral verhoogd bij patiënten bij wie de COPD-diagnose meer dan vijf jaar geleden was gesteld. Ook bij COPD-patiënten die frequent opvlammingen, oftewel verergering van hun longaandoening ondergingen, blijkt het risico verhoogd.

Preventie

Er zijn preventieve behandelingen denkbaar. Die zouden kunnen bestaan uit bèta-blokkers, of een implantaat die de hartslag reguleert. Maar dan is het wel nodig dat patiënten met COPD worden gescreend op hart- en vaatziekten, pleiten de onderzoekers.

Categorie:
Provincie: