donderdag, 5. maart 2015 - 10:35 Update: 05-03-2015 17:10

CPB optimistischer over groei Nederlandse economie

CPB rekent op meer economische groei dan eerder gedacht
Foto: fbf
Den Haag

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) groeit de economie dit jaar meer dan verwacht. In de nieuwste ramingen groeit de economie dit jaar zelfs met 1,7 procent en volgend jaar met 1,8 procent.

In december vorig jaar ging men nog uit van een groei van 1,5 procent. Dat was te danken aan de lage koers van de euro en de gedaalde olieprijs.  Maar omdat zowel de koers van de euro als de olieprijs nog verder gedaald zijn, heeft het CPB de ramingen naar boven bijgesteld. Ook verwacht men dat de consument meer gaat uitgeven. De bedrijfswinsten en de investeringen krijgen dit jaar ook een impuls door de lage energieprijzen en de lage inflatie.

Alleen de werkloosheid valt tegen, want die daalt juist minder dan aanvankelijk werd gedacht. Volgens de huidige ramingen komt de werkloosheid in 2016 uit op 7 procent. Dan zijn er nog altijd zo'n 635.000 mensen werkloos. Er komen in 2015 en 2016 wel banen bij in de marktsector, maar deze groei wordt gedeeltelijk ongedaan gemaakt door de negatieve ontwikkeling van de werkgelegenheid in de zorg en bij de overheid. Daardoor zal de werkloos maar licht dalen.

Het overheidstekort daalt naar 1,8% bbp in 2015 en 1,2% bbp in 2016. De daling van het overheidstekort bij de langzaam aantrekkende economische groei is terug te voeren op diverse factoren. De collectieve uitgaven nemen voor het eerst sinds 2009 duidelijk af. Vooral uitgaven aan zorg en sociale zekerheid in procenten bbp dalen. En door de fors lagere rente nemen ook de rente-uitgaven af.

Door het terugdraaien van de gaswinning gaat een klein deel van de economische groei verloren. De economische groei zou anders dit jaar 0,2 procentpunt hoger zijn uitgekomen.

Categorie:
Tag(s):