vrijdag, 17. april 2015 - 8:53 Update: 17-04-2015 22:10

Crisisoverleg maandag voorgezet

VVD en PvdA opnieuw in gesprek over asielbeleid
Foto: Archief foto ter illustratie
Den Haag

VVD en PvdA zullen, nadat zij vrijdagmiddag na de ministerraad opnieuw in gesprek zijn gegaan over de ‘bed-bad-en-broodcrisis, het overleg maandag verder voortzetten. De gesprekken waren donderdagavond al opgeschort om de stoom van de ketel te halen.

De beide partijen staan lijnrecht tegen over elkaar. Zo wil de VVD geen opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De PvdA daarentegen wil dat de asielzoekers wel bed, bad en brood krijgen aangeboden. Binnen de coalitie wordt erkend dat dit het grootste en meest fundamentele en ideologische verschil is dat de partijen in deze regeerperiode tot nog toe heeft verdeeld.

Volgens ingewijden is het heel moeilijk om een compromis te bereiken over de regeling. Het conflict bevat volgens RTL Nieuws alle ingrediënten voor de val van het kabinet. VVD-fractievoorzitter Zijlstra zei donderdagavond nog na hun eigen beraad dat VVD en PvdA heel verschillend over het onderwerp denken.

Zijlstra: 'Maar we zijn het al over zo veel dingen eens geworden, dat ik optimistisch ben dat we het ook hierover eens worden.' Ook PvdA-leider Samsom liet donderdagavond weten 'positief' te zijn. Volgens hem gaat het de goede kant op.

Provincie: