maandag, 16. februari 2015 - 15:35 Update: 16-02-2015 19:11

Daders liquidaties komen steeds vaker uit hoofdstad

Daders Amsterdamse liquidaties komen steeds vaker uit hoofdstad
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het profiel van de daders van de recente liquidaties in Amsterdam is de afgelopen jaren erg veranderd. Dit heeft de Amsterdamse hoofdcommissaris Jaap Aalbersberg maandag tijdens de presentatie van de Veiligheidscijfers 2014 gezegd.

Voorheen werden voor de liquidaties vaak huurmoordenaars uit het buitenland gehaald die dan naar Amsterdam kwamen maar vandaag de dag zijn de daders volgens Aalbersberg jonge mannen uit Amsterdam die net zo makkelijk een liquidatie plegen als een inbraak.

Theo Hofstee, hoofdofficier van Justitie, burgmeester Eberhard van der Laan en hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg maakten maandag de belangrijkste feiten en cijfers van 2014 bekend.

Geweldsdoden vs liquidaties

Een liquidatie is een gerichte actie tegen een persoon, doorgaans in een conflict in de onderwereld. In 2013 waren het er 8, in 2014 10. Het totaal aantal geweldsdoden stijgt de afgelopen drie jaren helaas. Het aantal geweldsdoden fluctueert al jaren sterk. In 2014 waren 10 liquidaties. In twee van deze zaken heeft de politie verdachten kunnen aanhouden; één verdachte in de zaak Eggermont en drie verdachten in de zaak Göraler. Alle zaken zijn nog in onderzoek.

Provincie:
Blik op 112: