vrijdag, 8. mei 2015 - 17:24 Update: 08-05-2015 20:44

Darmkanker buiten lichaam in biobank onderzocht

Biobank voor darmtumoren moet meer inzicht geven
Foto: Hubrecht Instituut
Utrecht

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut hebben, in samenwerking met het Sanger Institute, een 'levend biobank' gemaakt oor colorectale oftewel darmkanker. ‘Het onderzoek is deze week in een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Cell’, meldt het Hubrecht Instituut vrijdag.

De onderzoekers, onder leiding van Hans Clevers, gebruiken organoïde technologie om tumorweefsel te laten groeien. In de toekomst kan deze techniek worden gebruikt voor gepersonaliseerde geneeskunde: het aanbieden van een behandeling op maat gemaakt voor de individuele patiënt.

Colorectale kanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker; jaarlijks sterven bijna 700.000 mensen aan deze ziekte wereldwijd. De overlevingskansen voor colorectale kankerpatiënten zijn goed als de ziekte vroeg wordt gedetecteerd, maar daalt sterk wanneer de ziekte niet of te laat wordt opgemerkt. Voor deze laatste groep, is het essentieel dat de juiste medicatie wordt gevonden.

'Tumoroids'

In 2009 beschreven wetenschappers van het Hubrecht Instituut een revolutionaire methode die het kweken van de intestinale stamcellen van een muis mogelijk maakt. Deze zogenaamde 'organoids' zijn functionele miniatuur organen die kunnen groeien in weefselkweek. 

In de studie die deze week is gepubliceerd, heeft Van de Wetering aangetoond dat deze werkwijze kan worden gebruikt voor de constructie van een levend biobank van 'tumoroids. Dit zijn colorectale kankertumoren die gekweekt zijn in het laboratorium en vergelijkbaar zijn met organoids.

Categorie:
Provincie: