zaterdag, 16. mei 2015 - 10:18 Update: 16-05-2015 17:43

De VS wil op Schiphol al reizigers en goederen controleren

VS wil de grenscontrole al op Schiphol uitvoeren
Foto: Archief FBF
Schiphol

De VS wil zijn grenscontrole op Schiphol gaan uitvoeren. Wie naar de VS vliegt, krijgt dan binnenkort te maken met Amerikaanse grenscontroles op Nederlands grondgebied.

Als de VS daarvoor groen licht krijgt van Nederland zullen op Schiphol reizigers en goederen door VS worden gecontroleerd.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat nu onderzocht wordt wat de gevolgen zouden zijn van deze zogenoemde preclearance-faciliteiten voor zowel luchthaven en luchtvaartmaatschappijen als de Nederlandse overheid. Dit melden verschillende media zaterdag.

Van der Steur in de media: 'Het brengt aandachtspunten met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van geweigerde reizigers, gegevensuitwisseling en bewapening van grensbewakers uit de VS'. De minister laat weten dat het kabinet de Europese Commissie om een standpunt heeft gevraagd.

Als de VS zijn grenscontroles al op Schiphol gaat uitvoeren, is de kans groot dat de Nederlandse luchthaven voor het grootste deel van de kosten moet opdraaien, zo schrijft het Noordhollands Dagblad. Doordoor zullen de tickets duurder worden. Een ander nadeel is dat de wachttijden op Schiphol langer zullen worden.

Maar als reizigers eenmaal zijn aangekomen ind e VS heeft het voor hen weer voordelen, omdat ze dan worden beschouwd  als lokale passagiers. Ze hoeven niet uren in de rij te staan maar kunnen meteen doorlopen.

 

Provincie:
Tag(s):