donderdag, 22. januari 2015 - 7:50 Update: 22-01-2015 8:11

Deuren dicht bij brand redt levens

Zutphen

Rook is het grootste gevaar bij branden in woningen. Rook verspreidt zich razendsnel. Het gesloten houden van deuren belemmert de rookverspreiding.

Snel ontwikkelende branden in woningen hebben ook snel zuurstofgebrek en gaan in korte tijd over in een smeulende brand. Het brandverloop in een woning hangt van veel factoren af: hoe een brand zich in een woning uitbreidt, is daarom onvoorspelbaar. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de brandproeven die de Brandweeracademie en Brandweer Nederland hebben uitgevoerd in (sloop)woningen in Zutphen.

Onderzocht zijn het brandverloop en de overleefbaarheid bij een woonkamer-, keuken- en slaapkamerbrand in een woning die veel voorkomt in Nederland en met een inrichting die in veel huishoudens gebruikelijk is. Bij de zes proefbranden waren de (binnen)deuren soms open en soms gesloten. Dit onderzoek vond plaats tegen de achtergrond dat er jaarlijks circa 5000 woningbranden plaatsvinden, waarbij ongeveer 50 dodelijke slachtoffers en 500 gewonden te betreuren zijn.

Snelle brandontwikkeling

Alle zes de branden ontwikkelden zich in eerste instantie snel. Deze snelle brandontwikkeling vond plaats in het meubilair of in het matras. Als de binnendeuren open stonden, verspreidde de rook zich zeer snel door de gehele woning. De experimenten hebben aangetoond dat een brand in een woning met binnendeuren (of meerdere ramen) open zich heel anders ontwikkelt dan een brand in een woning met gesloten ramen en deuren. Daarnaast zijn ook rookmelders van levensbelang. 

 

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):