maandag, 18. mei 2015 - 21:50 Update: 19-05-2015 10:18

Deze auto rijdt 1 op 4000

Deze auto rijdt 1 op 4000
Delft

Minstens 4000 kilometer per liter, zo extreem zuinig hoopt het Eco-Runner Team Delft, een vijftienkoppig studententeam van de TU Delft, komende week te gaan rijden.

Met hun Ecorunner V, de meest aerodynamische auto ter wereld,  willen ze deze week voor de Shell Eco-marathon in en om Ahoy Rotterdam winnen. Ecorunner V weegt slechts 39 kg en wordt aangedreven door een extreem efficiente brandstofcel op waterstof.

Ontwerp en bouw een zo energiezuinig mogelijk voertuig, dat is de uitdaging die Shell voor de 31e keer aan studenten- en scholierenteams uit heel Europa geeft. Vorig jaar greep het Eco-Runner Team  nipt naast de titel, maar dit jaar hoopt het team wel de eerste plaats in het prototype-klassement te veroveren. “We hebben goede hoop, de testresultaten zijn veelbelovend”, aldus teammanager Jim Hoogmoed.  

Nieuw ontwerp

Tijdens eerdere tests in een windtunnel van de TU Delft bleek al dat de Ecorunner V op dit moment ’s werelds meest aerodynamische voertuig is. De luchtweerstand van de auto van de toekomst is ongeveer zes keer zo laag als die van een normale personenauto. Het nieuwe aerodynamische ontwerp moet er dan ook voor zorgen dat het persoonlijke verbruiksrecord van het team, dat door het vorige team is gezet op 3524 kilometer per liter, wordt verbroken. “De luchtweerstand  van een voertuig wordt door veel concurrenten onderschat. In de windtunnel bleek al snel dat ieder opstaand randje een enorme toename in luchtweerstand met zich meebrengt. Dit komt het verbruik natuurlijk niet ten goede”, verklaart Jim Hoogmoed. 

Passie

De teamleden van het Eco-Runner Team zijn acht maanden bezig geweest met het ontwerpen en bouwen van de nieuwe Ecorunner. Een aantal teamleden heeft zelfs alle studie-activiteiten een jaar stilgelegd om fulltime deel uit te maken van het team. 

De Shell Eco-marathon vindt plaats van 21 tot en met 24 mei in Ahoy Rotterdam. De wedstrijd is gratis toegankelijk voor bezoekers. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):