dinsdag, 17. februari 2015 - 7:49 Update: 17-02-2015 16:09

Diefstal auto's met 9 procent afgenomen

golf
Foto: Volkswagen
Leusden

Dankzij een breed pallet aan preventieve maatregelen werden in Nederland veel minder auto’s ontvreemd in 2014.

Vandaag publiceert de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) de diefstalcijfers 2014. Daaruit blijkt dat het aantal aangiften van diefstal niet eerder zo laag was. In het jaar 2000 werden nog 25.187 aangiften van diefstal van personenauto's gedaan. In 2014 waren er 10.712 aangiften, dat is 57% minder dan in 2000. Diefstal van lichte bedrijfsauto's (busjes), vrachtauto's, aanhangwagens en opleggers vertonen een zelfde dalende trend. Diefstal aantallen van motorfietsen en brom- en snorfietsen zijn door de jaren heen wat wisselend.

Bij Volkswagen was de daling met 11% nog een stuk sterker dan de landelijke trend van -8,9%. Het aantal gestolen Golfs nam in 2014 zelfs met 24% af. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Een belangrijke oorzaak voor de historisch lage diefstalcijfers zijn de jarenlange inspanningen van de Nederlandse politie, verzekeraars en Volkswagen op het gebied van voertuigbeveiliging. Zo heeft Volkswagen met onder meer Nederlandse informatie een nieuwe generatie startonderbrekers en sloten ontwikkeld. Deze debuteerden op de huidige generatie Golf. Ook de af-fabriek beschikbare, door het Nederlandse SCM gekeurde alarmen bemoeilijken diefstal steeds meer. 

Digitale blokkade

Elke Volkswagen wordt sinds begin 2014 standaard beveiligd met een unieke techniek. In samenwerking met de Nederlandse politie wordt het chassisnummer van een gestolen auto automatisch geblokkeerd in de centrale Volkswagen-fabriekscomputer. Als de auto ergens ter wereld bij een dealer wordt aangeboden, wordt de Nederlandse politie direct gealarmeerd. 
 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):