woensdag, 18. maart 2015 - 11:57 Update: 18-03-2015 12:03

Dierenkieswijzer ruim 25.600 keer ingevuld

Dierenkieswijzer ruim 25.600 keer ingevuld
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Dierenkieswijzer is sinds de lancering tot de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen meer dan 25.600 keer geraadpleegd.

Belangrijkste thema’s voor de bezoekers van de website blijken megastallen en koeien in de wei.

De Dierenkieswijzer is een initiatief van 17 dierenwelzijnsorganisaties, om kiezers te helpen een diervriendelijke keuze te maken. Op www.dierenkieswijzer.nl worden de politieke standpunten op het gebied van natuurbeheer, jacht en intensieve veehouderij met elkaar vergeleken.

Partijen

De ruim 25.600 bezoekers van de site komen tot nu toe het vaakst uit bij Partij voor de Dieren en Groenlinks, op de voet gevolgd door SP en 50plus. D66, PvdA en ChristenUnie scoren ook redelijk goed. Het CDA wordt het minst vaak geadviseerd.

‘Dit vind ik belangrijk’

Bezoekers kunnen bovendien aangeven welke onderwerpen zij het meest belangrijk vinden. De stellingen over megastallen (45%) en weidegang voor koeien (36%) worden hier het vaakst aangevinkt, gevolgd door meer investeren in de aanpak van dierenwelzijnsdelicten (35%). Afgelopen week bleek uit onderzoek van Alterra, in opdracht van Milieudefensie, dat het aantal megastallen in acht jaar verdriedubbeld is. Woordvoerder van de Dierencoalitie, Dirk Jan Verdonk: “Megastallen zijn schadelijk voor het dierenwelzijn, de volksgezondheid en het milieu. We roepen politici in de provincies en Staatssecretaris Dijksma dan ook op naar de kiezers te luisteren en de bouw van megastallen te stoppen.”

De Dierenkieswijzer is te vinden op www.dierenkieswijzer.nl.

Wat is de Dierencoalitie?

De Dierencoalitie is een in 2006 opgericht samenwerkingsverband van 17 dierenwelzijnsorganisaties, op het gebied van politieke beleidsbeïnvloeding. Kijk op http://www.dierencoalitie.nl/organisaties/ voor de lijst met lidorganisaties

Provincie: