donderdag, 9. april 2015 - 20:37 Update: 09-04-2015 21:26

Dijsselbloem kon loonsverhoging ABN-top niet tegenhouden

Foto van minister Dijsselbloem | Min. van Financiën
Foto: Min. van Financiën
Den Haag

De Tweede Kamer hield donderdag een debat over de commotie rond de loonsverhoging bij de top van de ABN Amro. De Kamerleden wilden weten of minister Dijsselbloem (Financiën) de omstreden loonsverhoging had kunnen voorkomen. Dit melden verschillende media donderdag.

Tijdens het debat legde de minister uit waarom hij de loonsverhoginguiteindelijk niet kon tegenhouden. Zelfs niet als hij veel harder had opgetreden. Dat zit hem simpelweg in het feit dat de bank zich gewoon aan de wet hield.

De minister liet weten dat hij vorig jaar eerst nog overwogen heeft om de raad van commissarissen (rvc) van ABN Amro weg te sturen, toen deze vasthield aan de loonsverhoging voor zes ABN-bestuurders. Maar hij zag in dat de ABN-top zich hield aan een eerder besluit. Dat besluit was al in 2012 genomen onder Dijsselbloems voorganger Jan Kees de Jager en ook goedgekeurd door de Kamer.

Dijsselbloem deed in het voorjaar van  2014 nog wel een paar keer tevergeefs een klemmend beroep op de ABN-top om van de loonsverhoging af te zien. Dat Dijsselbloem de loonsverhoging onverstandig vond, had hij wel eerder moeten vertellen aan de Kamer. Dijsselbloem gaf toe dat hij eerder en explicieter zijn gesprekken met de bank had moeten delen met de Kamer.