maandag, 2. februari 2015 - 13:50 Update: 02-02-2015 17:51

Directeuren afvalbedrijf verhoord vanwege mengen gevaarlijke afvalstoffen in brandstof

Afvalbedrijf mengde illegaal gevaarlijke afvalstoffen in brandstof weg
Foto: Archief EHF
Den Bosch

Maandag heeft de politie in een strafrechtelijk onderzoek drie leidinggevenden van een afvalbedrijf in West-Brabant aangehouden voor verhoor. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

’De verdenking is dat zij binnen het bedrijf leiding geven aan het illegaal wegmengen van gevaarlijke afvalstoffen in brandstof voor stookinstallaties in de glastuinbouw en op zeeschepen’, aldus het OM.

Hoeveel het bedrijf hier vanaf 2010 mee heeft verdiend is onderwerp van onderzoek, maar het vermoeden is dat het om miljoenen euro’s gaat. Een vierde leidinggevende zal later vandaag gehoord worden.

Grote winsten

Met het illegaal wegmengen van afvalstoffen in brandstoffen zijn grote winsten te behalen. De verantwoorde verwerking van gevaarlijke afvalstoffen kost geld. Het illegaal opmengen van stookolie met afvalstoffen levert geld op. 

Enerzijds omdat de vaak hoge kosten van verwerking worden uitgespaard, anderzijds omdat een groter volume aan brandstof verkocht kan worden. Verbranding van met gevaarlijk afval vermengde brandstof leidt tot schade aan milieu en volksgezondheid.

Provincie:
Blik op 112: