maandag, 11. mei 2015 - 10:48 Update: 11-05-2015 17:59

Door 'Ganzenakkoord' mogen in heel Nederland ganzen worden vergast

Vanaf juni mogen in heel Nederland ganzen vergast worden
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Vanaf 1 juni mogen ganzen in heel Nederland gedood worden door middel van vergassing.

Tot voor kort mocht deze controversiële methode alleen rond Schiphol gebruikt worden, omdat de dieren daar een gevaar voor het vliegverkeer vormen. Maar vanwege overlast of vanwege bijvoorbeeld landbouwschade die de dieren kunnen veroorzaken mogen ganzen nu overal bestreden worden. Dit meldt Trouw maandag.

Voor het vergassen wordt koolstofdioxide gebruikt. Eerst had de Europese Commissie dit verboden, maar dit verbod is nu opgeheven. Koolstofdioxide mag nu als bestrijdingsmiddel gebruikt worden.

Hoewel landschapsbeheerders en de Vogelbescherming tegen het massaal doden van ganzen zijn, staan Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten het toch toe. Dit in ruil voor winterrust voor overwinterende ganzen. Dit compromis is onderdeel van het zogenoemde Ganzenakkoord.

De Partij voor de Dieren vindt dat de overlast door ganzen op andere manieren effectiever kan worden bestreden. Bijvoorbeeld door grasland onaantrekkelijk te maken voor de ganzen. De partij verwijt de provincies te zwichten voor de druk van jagers en boeren.

Provincie:
Tag(s):