donderdag, 12. februari 2015 - 19:45 Update: 12-02-2015 20:36

Door nieuwe methode kunnen meer mensen een donororgaan krijgen

Door nieuwe methode kunnen meer mensen een donororgaan krijgen
Foto: fbf
Groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) neemt een nieuwe methode in gebruik waardoor 10 tot 20 procent meer mensen een donororgaan kunnen krijgen.

Door de nieuwe methode worden organen die bedoeld zijn voor transplantatie niet alleen beter bewaard, maar kunnen ze ook worden 'gerepareerd'. Volgens het ziekenhuis komen zo meer en ook betere organen ter beschikking. Dit melden verschillende media donderdag.

In Nederland is het UMCG het eerste ziekenhuis dat een zogeheten orgaanperfusiekamer heeft en waar vier soorten organen kunnen worden behandeld (hart, longen, lever en nieren). Op de speciale afdeling worden organen behandeld met zuurstofrijke vloeistof en voedingsstoffen. Transplantatiechirurg Robert Porte zegt hierover in de media: 'Alsof een nier nog in een levend lichaam zit.'

Porte zegt in de media dat de uitkomsten tijdens de proeffase  'veelbelovend' waren. Hij spreekt van een 'revolutie in de transplantatiegeneeskunde'. Volgens de transplantatiechirurg worden de wachtlijsten door de nieuwe methode niet weggewerkt, maar kunnen zij wel korter worden.

Provincie: